Hur-man-planterar-ett-olivträd-i-en-kruka Olivträdsbutiken

Hur man planterar ett olivträd i en kruka

Plantering av olivträd i kruka

Vi rekommenderar en större kruka än den som olivträdet kommer levererad i. Cirka 10-20 cm större diameter än själva rotsystemet är idag är lämpligt. Ju större plats olivträdet får desto mer kommer det att växa och etablera sig. Ju mer det har etablerat sig desto lättare har det att klara den skandinaviska vintern.

kruka plantering olivträdkruka plantering olivträdstor kruka plantering olivträdstor kruka plantering olivträdstor kruka plantering olivträdstor kruka plantering olivträdstor kruka plantering olivträdstor kruka plantering olivträdstor kruka plantering olivträd

Börja med att kontrollera så krukan har hål i botten (de flesta av våra krukor har det, och annars borrar vi gärna hål innan utskick). Vi rekommenderar en väldesignad kruka i plast, då den är frosttålig, lätt att hantera och inte går sönder. Olivträd vill inte stå i vatten så det är bra om det kan rinna igenom. Ska man ha krukan inomhus får man eventuellt överväga andra lösningar. Här kan ni tex. använda er av ett fat eller underlägg till krukan. På botten kan ni med fördel fylla på med lite lecakulor eller annat som dränerar bra. Så slipper olivträdet ha väta i botten. Ta sen ur olivträdet ur krukan som den kom i och ställ rotsystemet mitt i den nya krukan ovanpå lecakulorna. Fyll på med medelhavsjord runtom krukan och tryck till lite lätt för att den ska stå stabilt. Fyll på hela vägen upp så det är cirka 5 cm kvar av krukan och täcker hela det befintliga rotsystemet. På toppen kan ni lägga på ett tunt lager täckbark för syns skull.

Vi hjälper gärna till med att plantera era olivträd. Oavsett om det är ett litet träd som väger 20 kg eller ett enormt 200 årigt träd som väger 300 kg. Vid plantering av de större träden kan man med fördel lyfta trädet med tex en trädgårdstraktor eller en truck. Stopp lite handdukar eller kuddar mellan stammen och gafflarna, eller sätt en ”stropp” som ni binder fast mellan träd och gafllar.

Fördelen med att plantera olivträdet i kruka är att ni sen kan flytta trädet vid förvaring vintertid, eller om trädet inte trivs där ni ställde det först.

Vi har krukor i alla storlekar. Från 40 cm till 185 cm i diameter. Fråga oss gärna om råd vilken kruka just ert olivträd behöver.

Vill ni läsa mer om vad man ska tänka på vid köp av olivträd?

Tillbaka till blogg