Guide för att köpa olivträd

Guide för att köpa olivträd

Att köpa ett olivträd kan vara en fantastisk investering för din trädgård eller uteplats. Olivträd är vackra, tåliga och ger dig möjlighet att skapa en medelhavsatmosfär. Här är några tips för att göra det bästa köpet av ett olivträd.

Storlek och ålder: Bestäm dig för vilken storlek du vill ha på ditt olivträd. Olivträd kan vara små och kompakta eller stora och majestätiska. Tänk på utrymmet du har tillgängligt och välj en storlek som passar dina behov och trädgårdens estetik. När det gäller ålder, kan äldre olivträd vara dyrare men de kan också vara mer etablerade och ge dig snabbare resultat.


Vi har kategoriserat våra olivträd med lite olika parametrar som kan vara bra för er.

Stamstorlek: Omkretsen på olivträdets stam

omkrets olivträd

Ålder: Den ungefärliga ålder som olivträdet uppskattas ha levt

Höjd: höjden inklusive kruka till toppen av de översta grenarna på olivträdet

stort olivträd

Krukstorlek: Storleken i liter på krukan där olivträdet är planterat idag. Det är bra om ni planterar om olivträden i en ny större kruka


När ni beställer träd av oss skickar vi gärna bilder och filmer på träd vi har på lager så ni kan välja. Hör av er på telefon eller mail så hjälper vi er. [email protected], 072-371 54 77.

sortiment olivträd








Varje träd skickas på halvpall eller helpall till er beroende på storlek. Vi skickar gärna fler träd på varje pall. Tex kan en halvpall klara två mindre olivträd, och en helpall upp till fem mindre olivträd. Vi plastar även in kronan för att grenarna inte ska skadas i transporten.

frakt olivträd





Vi skickar olivträden med lite olika leverantörer: DSV, Postnord och DHL. Hör av er om ni har specifika önskemål. Det tar cirka 3-5 dagar för ett träd att komma fram. Träden klara sig utan vatten cirka 2 veckor, så det är viktigt att ni är hemma och kan ta emot olivträdet.

Frakt halvpall: 695 kr

Frakt helpall: 995 kr


Val av kruka

Vi rekommenderar att ni väljer en kruka som är åtminstone 5-10 cm större än rotsystemet och att ni planterar om växten så fort ni har möjlighet. Välj en gärna en lättviktskruka i rotationsgjuten plast som är lätt att hantera (träden är redan ganska tunga), klarar vintern bra, samt är stor och rejäl.

Vi har ett stort utbud av stora krukor.

 olivträd i krukaolivträd 30 årolivträd 150 årolivträd 200 år i krukastort olivträd inomhus



Ska ni plantera ert olivträd i en kruka eller i marken?

stort olivträd inomhus







 

 

 

Plantering av olivträd i kruka

Vi rekommenderar en större kruka än den som olivträdet kommer levererad i. Cirka 10-20 cm större diameter än själva rotsystemet är idag är lämpligt. Ju större plats olivträdet får desto mer kommer det att växa och etablera sig. Ju mer det har etablerat sig desto lättare har det att klara den skandinaviska vintern.

kruka plantering olivträdkruka plantering olivträdstor kruka plantering olivträdstor kruka plantering olivträdstor kruka plantering olivträdstor kruka plantering olivträdstor kruka plantering olivträdstor kruka plantering olivträdstor kruka plantering olivträd

Börja med att kontrollera så krukan har hål i botten. Olivträd vill inte stå i vatten så det är bra om det kan rinna igenom. Ska man ha krukan inomhus får man eventuellt överväga andra lösningar. På botten kan ni med fördel fylla på med lite lecakulor eller annat som dränerar bra. Så slipper olivträdet ha väta i botten. Ta sen ur olivträdet ur krukan som den kom i och ställ rotsystemet mitt i den nya krukan ovanpå lecakulorna. Fyll på med medelhavsjord runtom krukan och tryck till lite lätt för att den ska stå stabilt. Fyll på hela vägen upp så det är cirka 5 cm kvar av krukan och täcker hela det befintliga rotsystemet. På toppen kan ni lägga på ett tunt lager täckbark för syns skull.

Vi hjälper gärna till med att plantera era olivträd. Oavsett om det är ett litet träd som väger 20 kg eller ett enormt 200 årigt träd som väger 300 kg. Vid plantering av de större träden kan man med fördel lyfta trädet med tex en trädgårdstraktor eller en truck. Stopp lite handdukar eller kuddar mellan stammen och gafflarna, eller sätt en ”stropp” som ni binder fast mellan träd och gafllar.

Fördelen med att plantera olivträdet i kruka är att ni sen kan flytta trädet vid förvaring vintertid, eller om trädet inte trivs där ni ställde det först.

Vi har krukor i alla storlekar. Från 40 cm till 185 cm i diameter. Fråga oss gärna om råd vilken kruka just ert olivträd behöver.

Plantering av olivträd i marken 

plantering av olivträd

Ett olivträd mår självklart allra bäst av att planteras i marken. Där har det chansen att etablera sitt rotsystem och suga upp all näring som behövs. Ett olivträd på ”frilands” kommer ha bäst chans i längden att klara sig. Problemet är bara att du inte kan flytta trädet på vintern när det blir kallt, blåsigt och regnigt samtidigt. Olivträd är tåliga växter. De tål ner till -20 grader och ganska taskiga förhållande. Det är oftare den kalla och fuktiga vinden som tar kål på olivträd i skandinavien. Hittar ni en plats där det är lite lä och mindre blåsigt samt gärna lite under tak för att slippa den värsta vätan, så har olivträden goda möjligheter att klara sig. Framför allt i de sydligare delarna av landet. Ju äldre ett olivträd är och ju mer utvecklat rotsystem, desto större chans har ett olivträd att klara sig. Gräv ett hål som är 20-30 cm större än rotsystemet (cirka 1 meter för de större träden), samt cirka 20 cm djupare (70-90 cm för de större träden). Träden tycker inte om att stå i väta så försök tex lägga lite sandjord i botten eller något som dränerar bra. Ta av krukan från trädet så ni får fram rotsystemet. Lyft i olivträdet i hålet och fyll på med jord på sidorna. Blanda gärna ut med medelhavsjord och planteringsjord. Vattna ordentligt och ge gärna trädet lite gödning direkt i början för att ge det en kickstart. Gödning bör isåfall innehålla:

20 % kväve

8 % Fosfor

12-14 % Kalium

Samt mineraler såsom Zink, bor och järn (dessa får ni i medelhavsjorden)

Att plantera ett stort träd och ta hjälp av kranbil

Om det är lätt att komma till där ni bor så går de flesta träd upp till 300 kg att hantera med trädgårdstraktor eller annat verktyg med gafflar. Är det tal om ännu större träd eller om det är svårt att komma till där ni ska ha trädet kan det behövas kranbil. Vi hjälper gärna till att ombesörja detta. Kostnad brukar ligga runt fem till tio tusen beroende på omfattning.

olivträd kranliftolivträd kranliftolivträd kranlift

Övrigt 

Köp från pålitlig källa: För att säkerställa att du får ett friskt och välmående olivträd, är det viktigt att köpa från en pålitlig källa. Kontrollera att recensionerna för butiken är goda och fråga gärna om bilder på träden innan de skickas ut. Ofta är olivträd en bisyssla bland många andra produkter. Säkerställ att butiken vet hur skötsel och vinterförvaring går till.

Få rätt information: Innan du köper ditt olivträd, se till att du får all nödvändig information om skötsel och underhåll, samt vinterförvaring. Olivträd trivs i soliga och väldränerade områden och kräver minimalt med vatten när de är etablerade.

Att köpa ett olivträd är en investering för framtiden. Genom att följa dessa tips och vara noggrann i ditt val, kommer du att kunna njuta av det vackra och unika bidraget från ditt olivträd under lång tid framöver.

Vanliga frågor:

Hur sköter man ett olivträd i kruka?

Vattna olivträdet så det rinner igenom ordentligt 2-3 gånger i veckan. Låt ytan på jorden bli torr innan ni vattnar. Tillsätt näringsämnen, tex citrus focus en gång i veckan. Olivträd vill stå fuktigt och ljust. Om det står inomhus behöver det få solljus utifrån, eller hjälp av växtlampa. Ställ det inte nära ett element, där blir det torrt. Borra helst hål i botten på krukan för att ni inte ska riskera att trädet står i väta. Olivträd står med fördel utomhus under april-september.

Hur många minusgrader tål ett olivträd? 

 Ett olivträd är tåligt och klarar ner till -20 grader under kortare perioder. Men mycket beror på placeringen i övrigt, hur väletablerat det är, samt om det står i kruka eller på frilands. En kruka som fryser till is när det är vatten i kommer aldrig vara bra för olivträdet.

Vad gödslar man olivträd med? 

Citrusnäring fungerar bra. tex citrus focus. Vill man ha starkare gödning bör den innehålla följande:

20 % kväve

8 % Fosfor

12-14 % Kalium

Samt mineraler såsom Zink, bor och järn (dessa får ni i medelhavsjorden)

Hur många år kan ett olivträd bli?

Ett olivträd kan bli väldigt gammalt. Världens äldsta uppges vara cirka 3000 år gammalt och återfinns på Grekland.

Måste man ha två olivträd?

Olivträd har ingen nektar vilket gör att de inte drar till sig insekter. För att pollinera krävs därför två olika träd. Då kan fröna spridas med vinden och då finns chansen att det blir frukt. 

  • Placering. ☀

    Olivträdet trivs bäst på en solig och varm plats. Man kan plantera träden på friland eller i kruka, både inomhus och utomhus. Olivträden går att vänja vid vinter och minusgrader.

    Så förvarar du ditt olivträd på vintern 
  • Plantering i kruka.

    Att ha sitt olivträd i en kruka är ett utmärkt sätt för att få till den härliga medelhavskänslan på din altan eller balkon. Räcker att plantera om ditt träd vartannat, var tredje år.

    Tips för omplantering av olivträd 
  • Vilken jord ska jag använda mig av till olivträd?

    Olivträdet trivs i de flesta typer av jordar, både lerjord och sandjord.

    Läs mer om rätt jord till olivträd 
  • Plantering av olivträd på friland.

    Bästa tiden att plantera sitt olivträd är på våren. Då får rotsystemet möjlighet att etablera sig under sommaren och bli mer förberedd till vintern. Skulle det bli någon frostnatt efter planteringen, är det inga problem.

    Mer om olivträd som är ute året runt & plantering 
  • Skadedjur & sjukdommar

    Olivträden är väldigt tåliga när det kommer till sjukdomar och skadedjur. Men skulle oturen vara framme så finns det bekämpningsmedel.

    Klicka vidare för våra bästa tips 
  • Bäskärning av olivträd

    Ett olivträd behöver du inte beskära om du inte vill. Men är du ute efter en viss form så kan du beskära det i mars eller april. Då hinner beskärningssåret läka under växtsäsongen som börjar i april. Klipper man på hösten så finns risken att bladen trillar av. Men de kommer tillbaka efter ett tag.

    För att skapa ett tätare träd så klipper du av de längsta grenarnas ändar. Då stimuleras tillväxten i kronan.

  • Hur mycket ska jag vattna mitt olivträd?

    Du ska vattna regelbundet men låt det gärna gå några dagar emellan och vattna istället lite mer varje gång. Ju varmare trädet står desto mer vatten behöver det. Tänk även på att ge ditt olivträd näring under månaderna mars-september. Förslagsvis medelhavsnäring som man tillsätter i vattnet varannan vecka. Medelhavsnäring finns att köpa i blomsterbutiker och byggvaruhus.

Olivträd, eller hälsans träd, som det också kallas kan bli över 1500 år gamla. Idag har olivträden en självklar plats i våra svenska trädgårdar. Med dess grönsilvriga blad och knotiga stam så får vi snabbt till en härlig medelhavskänsla även i vårt hem. Framåt våren börjar olivträden blomma med små vita, doftande blommor som sedan utvecklas och bildar ljusgröna frukter, oliver.

Har du fler frågor om olivträd?

Tveka inte på att kontakta oss genom formuläret nedan.

Kontaktformulär