Omplantering av olivträd

Våren är bästa tiden på året att plantera om sitt olivträd.

Ungefär vartannat, var tredje år är ett lagom intervall för omplantering av sitt olivträd. Ge då trädet en lite större kruka och ny jord. Tänk på att alltid välja en kruka med hål i botten så överblivet vatten kan rinna ut.

Olivträdet trivs i de flesta typer av jordar, både lerjord och sandjord. Det viktigaste är att där finns tillräckligt med näring i jorden och att den inte är för blöt. Tips är att blanda lera med trädgårdsjord. Då kommer trädet att trivas. Det finns även färdiga jordblandningar till medelhavsväxter att köpa.

 

Plantera om olivträd, stegvis

1. Börja med att vattna olivträdet. Då blir det enklare att få upp hela rotsystemet ut krukan. Skulle du inte få ut allt så skär försiktigt med kniv eller mindre spade. 

2. Skaka av all jord. Skulle där vara för mycket rötter, så där knappt är någon jord kvar, så kan du skära av en bit av rötterna, så kallade rotsnurren, och skaka av resten av jorden. Ställ rotklimpen i vatten i ca 15 min och låt den suga åt sig ordentligt med vatten innan du planterar den i ny jord. 

3. Välj en ny kruka där rotklumpen och ny jord får plats. 

4. Om du har en kruka utan dräneringshål så kan du borra 3-4 st. eller kan du fylla botten av krukan med lecakulor, ca 4 cm högt. Lägg en fiber duk så undviker du att jorden rinner ner emellan lecakulorna. 

5. Ställ i trädet i nya krukan och fyll på med jorden och tryck till så att trädet står stabilt. Avsluta med att vattna och sedan beundra ditt fina olivträd.

 

Lycka till!

 • Placering. ☀

  Olivträdet trivs bäst på en solig och varm plats. Man kan plantera träden på friland eller i kruka, både inomhus och utomhus. Olivträden går att vänja vid vinter och minusgrader.

  Så förvarar du ditt olivträd på vintern 
 • Plantering i kruka.

  Att ha sitt olivträd i en kruka är ett utmärkt sätt för att få till den härliga medelhavskänslan på din altan eller balkon. Räcker att plantera om ditt träd vartannat, var tredje år.

  Tips för omplantering av olivträd 
 • Vilken jord ska jag använda mig av till olivträd?

  Olivträdet trivs i de flesta typer av jordar, både lerjord och sandjord.

  Läs mer om rätt jord till olivträd 
 • Plantering av olivträd på friland.

  Bästa tiden att plantera sitt olivträd är på våren. Då får rotsystemet möjlighet att etablera sig under sommaren och bli mer förberedd till vintern. Skulle det bli någon frostnatt efter planteringen, är det inga problem.

  Mer om olivträd som är ute året runt & plantering 
 • Skadedjur & sjukdommar

  Olivträden är väldigt tåliga när det kommer till sjukdomar och skadedjur. Men skulle oturen vara framme så finns det bekämpningsmedel.

  Klicka vidare för våra bästa tips 
 • Bäskärning av olivträd

  Ett olivträd behöver du inte beskära om du inte vill. Men är du ute efter en viss form så kan du beskära det i mars eller april. Då hinner beskärningssåret läka under växtsäsongen som börjar i april. Klipper man på hösten så finns risken att bladen trillar av. Men de kommer tillbaka efter ett tag.

  För att skapa ett tätare träd så klipper du av de längsta grenarnas ändar. Då stimuleras tillväxten i kronan.

 • Hur mycket ska jag vattna mitt olivträd?

  Du ska vattna regelbundet men låt det gärna gå några dagar emellan och vattna istället lite mer varje gång. Ju varmare trädet står desto mer vatten behöver det. Tänk även på att ge ditt olivträd näring under månaderna mars-september. Förslagsvis medelhavsnäring som man tillsätter i vattnet varannan vecka. Medelhavsnäring finns att köpa i blomsterbutiker och byggvaruhus.

Olivträd, eller hälsans träd, som det också kallas kan bli över 1500 år gamla. Idag har olivträden en självklar plats i våra svenska trädgårdar. Med dess grönsilvriga blad och knotiga stam så får vi snabbt till en härlig medelhavskänsla även i vårt hem. Framåt våren börjar olivträden blomma med små vita, doftande blommor som sedan utvecklas och bildar ljusgröna frukter, oliver.

Har du fler frågor om olivträd?

Tveka inte på att kontakta oss genom formuläret nedan.

Kontaktformulär