Vinterförvaring Olivträd

Hur övervintrar man ett olivträd?

1. Ställ olivträdet svalt och ljust (runt 0 gradigt är bra)

2. Har ni inte ljust nog rekommenderar vi en växtlampa

3. Vattna sparsamt, gärna på fat underifrån

4. Olivträdet behåller normalt sett sina löv året om men tappar alltid en del av sina löv för att byta under 12 månader. Tappar det alla sina löv har ni troligtvis för mörkt eller har vattnat för mycket. Det återhämtar sig normalt sett på våren igen när tillväxtperioden kommer igång. Ge det en kickstart med gödning/näring.

På friland kan de äldre olivträden, med tjockare stam, klara ner mot -15 minusgrader och de lite yngre, tunnare träden, ner mot -12 minusgrader. Vi rekommenderar att man täcker träden med fiberduk eller liknande de första vintrarna. På så vis hinner trädet acklimatisera sig och på så vis klara vintern bättre. Det är oftast inte kylan som är det största problemet för träden utan kombinationen av kyla/vind/väta. Se till att trädet står på en plats där det inte blåser för mycket. Kan det dessutom få lite tak mot det värsta regnet så är det bra.

För olivträd i kruka så ska de övervintras på en ljus och sval plats. Gärna en inglasad balkong eller altan, men helst inte för mycket frost. En frostvakt kan vara ett bra hjälpmedel. Om man inte hittar en tillräckligt ljus plats så kan man använda sig av en växtlampa för att hjälpa trädet och bladen att få det ljus de behöver under vintermånaderna. Man kan hjälpa till och isolera krukan med lite extra filtar eller annan isolering under vintern om man måste ha det utomhus. På samma sätt som för träden i marken: det är oftast inte kylan som är det största problemet för träden utan kombinationen av kyla/vind/väta. Se till att trädet står på en plats där det inte blåser för mycket. Kan det dessutom få lite tak mot det värsta regnet så är det bra. Ju större kruka desto större chans har trädet att klara sig även om det står ute. 

I maj kan du plocka fram ditt träd igen, när det inte längre är frost på nätterna. Vill plocka fram det trots kalla nätter så kan du ta fram ditt olivträd på dagen och sedan ställa in det igen under natten. Tänk på att vattna, men sparsamt, under vinterhalvåret så att rötterna inte torkar ut. Vattnar man för mycket kan rötterna börja ruttna. Använd gärna ett fat och vattna från fatet med hål i botten.

 


Plantering av olivträd på friland

Nedan kommer en guide på hur du stegvis planterar ditt olivträd på friland. 

1. Börja med att välja en plats där du tror olivträdet kommer trivas. Gärna en vindskyddad plats där det får mycket ljus. Behöver inte nödvändigtvis inte vara på en plats där solen står på hela dagen. 

2. Gräv ett hål som är ca 20 cm större i diameter och 10 cm djupare än plastkrukan som trädet levererades i. 

3. Lägg i ett ca 5 cm tjockt lager med jord i hålet. Lyft sedan ner trädet försiktigt i hålet. 

4. Fyll på med jord runt olivträdet och packa till jorden stå att det står stabilt. 

5. Vattna sedan olivträdet ordentligt och börja njut av ditt fina olivträd. 


Lycka till!








  • Placering. ☀

    Olivträdet trivs bäst på en solig och varm plats. Man kan plantera träden på friland eller i kruka, både inomhus och utomhus. Olivträden går att vänja vid vinter och minusgrader.

    Så förvarar du ditt olivträd på vintern 
  • Plantering i kruka.

    Att ha sitt olivträd i en kruka är ett utmärkt sätt för att få till den härliga medelhavskänslan på din altan eller balkon. Räcker att plantera om ditt träd vartannat, var tredje år.

    Tips för omplantering av olivträd 
  • Vilken jord ska jag använda mig av till olivträd?

    Olivträdet trivs i de flesta typer av jordar, både lerjord och sandjord.

    Läs mer om rätt jord till olivträd 
  • Plantering av olivträd på friland.

    Bästa tiden att plantera sitt olivträd är på våren. Då får rotsystemet möjlighet att etablera sig under sommaren och bli mer förberedd till vintern. Skulle det bli någon frostnatt efter planteringen, är det inga problem.

    Mer om olivträd som är ute året runt & plantering 
  • Skadedjur & sjukdommar

    Olivträden är väldigt tåliga när det kommer till sjukdomar och skadedjur. Men skulle oturen vara framme så finns det bekämpningsmedel.

    Klicka vidare för våra bästa tips 
  • Bäskärning av olivträd

    Ett olivträd behöver du inte beskära om du inte vill. Men är du ute efter en viss form så kan du beskära det i mars eller april. Då hinner beskärningssåret läka under växtsäsongen som börjar i april. Klipper man på hösten så finns risken att bladen trillar av. Men de kommer tillbaka efter ett tag.

    För att skapa ett tätare träd så klipper du av de längsta grenarnas ändar. Då stimuleras tillväxten i kronan.

  • Hur mycket ska jag vattna mitt olivträd?

    Du ska vattna regelbundet men låt det gärna gå några dagar emellan och vattna istället lite mer varje gång. Ju varmare trädet står desto mer vatten behöver det. Tänk även på att ge ditt olivträd näring under månaderna mars-september. Förslagsvis medelhavsnäring som man tillsätter i vattnet varannan vecka. Medelhavsnäring finns att köpa i blomsterbutiker och byggvaruhus.

Olivträd, eller hälsans träd, som det också kallas kan bli över 1500 år gamla. Idag har olivträden en självklar plats i våra svenska trädgårdar. Med dess grönsilvriga blad och knotiga stam så får vi snabbt till en härlig medelhavskänsla även i vårt hem. Framåt våren börjar olivträden blomma med små vita, doftande blommor som sedan utvecklas och bildar ljusgröna frukter, oliver.

Har du fler frågor om olivträd?

Tveka inte på att kontakta oss genom formuläret nedan.

Kontaktformulär