Bekämpa ullöss på olivträd, vi hjälper dig!
Bekämpa ullöss på olivträd, vi hjälper dig!
Om oturen är framme och du har fått små vita tussar på ditt olivträd så är detta med största sannolikhet ullöss eller sköldlöss. Dessa sprider sig genom att ull-/sköldlössen trillar ner från bladen och på så vis eventuellt smitta vidare till nästa träd. Så det bästa är att flytta det sjuka trädet bort från de friska för att förhindra mer spridning och problem.
För att bli av med ull-/sköldlössen så börja med att spola av de vita små tussarna så gott det går med en lite starkare vattenstråle. Låt sedan trädet droppa av lite innan du sedan sprayar på såplösningen.
Till såplösningen blandar du 1l vatten med 0,2 dl såpa och 0,1 dl T-röd i en vanlig sprayflaska.
Spraya sedan trädet ordentligt med såplösningen och upprepa detta ca 1 gång/vecka tills du inte längre kan se några vita tussar.
Lycka till!
-
Placering. ☀
Så förvarar du ditt olivträd på vinternOlivträdet trivs bäst på en solig och varm plats. Man kan plantera träden på friland eller i kruka, både inomhus och utomhus. Olivträden går att vänja vid vinter och minusgrader.
-
Plantering i kruka.
Tips för omplantering av olivträdAtt ha sitt olivträd i en kruka är ett utmärkt sätt för att få till den härliga medelhavskänslan på din altan eller balkon. Räcker att plantera om ditt träd vartannat, var tredje år.
-
Vilken jord ska jag använda mig av till olivträd?
Läs mer om rätt jord till olivträdOlivträdet trivs i de flesta typer av jordar, både lerjord och sandjord.
-
Plantering av olivträd på friland.
Mer om olivträd som är ute året runt & planteringBästa tiden att plantera sitt olivträd är på våren. Då får rotsystemet möjlighet att etablera sig under sommaren och bli mer förberedd till vintern. Skulle det bli någon frostnatt efter planteringen, är det inga problem.
-
Skadedjur & sjukdommar
Klicka vidare för våra bästa tipsOlivträden är väldigt tåliga när det kommer till sjukdomar och skadedjur. Men skulle oturen vara framme så finns det bekämpningsmedel.
-
Bäskärning av olivträd
Ett olivträd behöver du inte beskära om du inte vill. Men är du ute efter en viss form så kan du beskära det i mars eller april. Då hinner beskärningssåret läka under växtsäsongen som börjar i april. Klipper man på hösten så finns risken att bladen trillar av. Men de kommer tillbaka efter ett tag.
För att skapa ett tätare träd så klipper du av de längsta grenarnas ändar. Då stimuleras tillväxten i kronan.
-
Hur mycket ska jag vattna mitt olivträd?
Du ska vattna regelbundet men låt det gärna gå några dagar emellan och vattna istället lite mer varje gång. Ju varmare trädet står desto mer vatten behöver det. Tänk även på att ge ditt olivträd näring under månaderna mars-september. Förslagsvis medelhavsnäring som man tillsätter i vattnet varannan vecka. Medelhavsnäring finns att köpa i blomsterbutiker och byggvaruhus.
Olivträd, eller hälsans träd, som det också kallas kan bli över 1500 år gamla. Idag har olivträden en självklar plats i våra svenska trädgårdar. Med dess grönsilvriga blad och knotiga stam så får vi snabbt till en härlig medelhavskänsla även i vårt hem. Framåt våren börjar olivträden blomma med små vita, doftande blommor som sedan utvecklas och bildar ljusgröna frukter, oliver.
Har du fler frågor om olivträd?
Tveka inte på att kontakta oss genom formuläret nedan.